cartii · leda · recenzie

Recenzie: Spulberă-mă de Tahereh Mafi

Spulberă-mă, primul volum din trilogia Atingerea lui Juliette de Tahereh Mafi

spulbera-ma*Carte primită de la editura Leda pentru recenzie. Mulţumesc mult.

Descriere:

Juliette nu a mai atins pe nimeni de 264 de zile. Închisă într-un sanatoriu deoarece este considerată nebună o ameninţare. Atingerea ei poate omorî răni pe oricine, de aceea toată lumea crede că e mai bine dacă ea este închisă. Însă lucrurile se schimbă când primeşte un coleg de cameră, pe Adam. Juliette este eliberată, dar curând îşi dă seama că soldaţii vor să ultilizeze puterea ei în scopuri malefice. Lucrurile se complică şi mai rău când conducătorul soldaţilor, Warner devine obsedat de ea şi vrea cu orice preţ ca Juliette să fie a lui. Într-o lume în care foametea dominează, animalele aproape au dispărut iar viaţa atârnă doar pe un fir de aţă, există şanse de supravieţuire Intrând într-un joc de a şoarecele şi pisica Warner este pe urmele lui Juliette şi este în stare să ucidă pe oricine. Dar oare Juliette este chiar o fată neajutorată? Sau puterea care se ascunde în ea este mai mare decât şi-a imaginat vreodată?

 Recenzie:

Am auzit atâta lucruri despre carte încât la un moment dat am devenit confuză. Ba e superbă, ba nu e, nu mai ştiam ce să fac, să o citesc sau să mai aştept. Dar cum eu nu prea mă încred în nimeni am decis că a venit timpul să o citesc. Da, admit, mi-a luat ceva timp ca să iau decizia asta, dar tot mi-au căzut în mâini alte cărţi şi aşa tot s-a amânat citirea ei.

Acum mă bucur că am amânat citirea carţii, dacă o citeam mai repede, cu siguranţă stăteam pe ghimpi până ar fi apărut următorul volum, dar cum a apărut deja în SUA, sunt mai liniştită deoarece mă pot apuca de ea curând.

a67fbb3769eba6d76bb1e77390257804M-a surprins în mod plăcut cartea, chiar nu mă aşteptam să-mi placă atât de mult. Personajele sunt foarte complexe, lumea creată de autoare este  foarte bine descrisă. Deobicei mi-e frică de distopii, am un fel de concept ca cum ar trebui să fie o carte distopica: o lume devastată, gadget-uri nemaivăzute, războaie, etc. Mă bucur că cartea s-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele, deşi putin mă deranjează triunghiul amoros care cred că este pe cale să se formeze. Dar asta e doar un tic al meu. În ultima vreme mă deranjeză triunghiurile amoroase, poate dacă aş fi citit cartea mai devreme nici nu aş fi observat acest lucru.

Personajele mi-au plăcut mult, eroina nu m-a enervat deci pentru asta cartea primeşte un punct roşu. Juliette a fost un personaj destul de compc9d1vgqu87qm78mglex, folosind metafore pentru a-şi exprima sentimentele. De fapt toată cartea este plină cu metafore, încă un punct roşu pentru asta.

Adam a fost cel care nu a reuşit să-mi capteze atenţia. Nu ştiu de ce, pur şi simplu nu am putut ţine la el, mi-a fost indiferent ce se întâmplă cu el. În schimb Warner  mi-a  captat atenţia deşi el este villain-ul poveştii, după prima sa apariţie mi-am dat seama  ca voi fi Team Warner.

Acţiunea cărţii este foarte alertă, la un moment dat m-am amintit de filmele X-Men.

Nu m-am plictisit nici o clipă de carte, ba mai mult, am stat  până noaptea târzie să o termin. Finalul a fost destul de suprinzătoare dar şi pervizibilă, m-am aşteptat la un cliffhanger uriaş, într-un fel am şi primit-o dar nu în modul în care mă aşteptam. Oricun, sunt foarte curioasă de continuarea poveştii, şi sper ca cei care nu au citit încă cartea să o facă cât mai repede, nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu o faceţi.

Citat:

 „Tu eşti pasărea mea, ii spun. Tu eşti parărea mea şi mă vei ajuta să zbor de aici” 
(Juliette, pagina 148)

Ce mi-a plăcut: Juliette, Kenji, Warner, metaforele, finalul

Ce nu mi-a plăcut: începutul formarii unui triunghi amoros, Adam.

Punctaj: 4,5/5

Titlu: Spulberă-mă (Atingerea lui Juliette #1)
Titlu original : Shatter me ( Touching Juliette #1)
Autor:  Tahereh Mafi
Pagini: 350
Editura: Leda
Traducere: Shauki Al-Gareeb
Comandă aici.
Coperta originală:

2 gânduri despre „Recenzie: Spulberă-mă de Tahereh Mafi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s