cartii · Litera · recenzie

Recenzie: Legenda unei sinucideri de Davin Vann

Legenda unei sinucideri de Davin Vann

untitled_49*Carte oferită de editura Litera pentru recenzie. Mulțumesc.images (2)

Descriere oficială:

Legenda unei sinucideri, structurată din cinci scurte povestiri ce înconjoară nucleul dureros al unei nuvele centrale, este despre o sinucidere adevărată.

Tatăl autorului s-a sinucis la patruzeci de ani, când David Vann avea 14 ani.  Ar fi un clişeu să spunem că aceste povestiri exorcizează, au efect terapeutic, rezolvă conflicte interioare.

Ar fi un clişeu şi ar fi fals, într-o mare măsură. Fiecare dintre ele se concentrează în jurul relaţiei dintre tată şi fiu, relaţie din care nu lipsesc aventurile pe mare, pescuitul şi armele de foc. Iar în nuvela centrală, tatăl şi fiul se izolează de restul lumii într-un uitat ţinut din Alaska, unde ar trebui să se regăsească unul pe celălalt şi să devină mai uniţi. Însă, odată cu venirea iernii, gestul pare sinucigaş pentru amândoi, pentru tatăl vulnerabil şi pentru fiul care nu este decât un puşti de treisprezece ani.

Moartea tatălui prin ochii unui copil iniţiază o explorare de neuitat a relaţiei dintre un tată care îşi iubeşte fiul şi un fiu care are nevoie de tată.

Fiecare povestire transformă adevărul în legendă şi literatura în adevăr.

Recenzie:

Legenda unei sinucideri a fost o carte care m-a surprins și m-a emoționat. Tratând un subiect atât de dureros și complex precum sinuciderea, la început mi-a fost puțin frică de această carte.
Structurată pe cinci poveștiri care ne redă suferința și durerea, cartea spune povestea lui Jim și a fiului sau Roy.
Povestirea care m-a emoționat cel mai mult a fost nuvela intitulată Insula Sukkwan pe care autorul a dezvoltat mult mai mult, cel puțin mie asa mi s-a părut.
Aici ne este prezentată izolarea, Jim și Roy se izolează pe o insula din Alaska. Sunt doar ei doi, departe de lumea civilizată, departe de tot și de toate. Ei singuri trebuie să se dueleze cu propriile lor gânduri și trăiri.
Îl avem pe Jim care suferă în tăcere și pe Roy care asistă la durerea tatălul său și se simte neputincios deoarece nu știe ce altceva să facă, decide să rămână alături de el.
Seria de evenimente care urmează duc la un final cu totul neașteptat și surprinzător.
Și celelalte poveștiri au fost la fel de interesante, durerea reiese din fiecare, la fel și sentimentul de singurătate și melancolie.
Nu vreau să vă stric plăcerea lecturii de aceea nu vă mai zic nimic. Vă las să descoperiți voi.

Citat:

„…Scări lungi de lemn, uzate ca niște pietre, cu lemnul cenușiu ca marea și lunecos de ceață, se prăvăleau printre ierburi, ferigi și rugi către cheiul și oceanul de dedesubt, unde vase de pescuit ca niște apariții își petreceau clipele de răgaz, cu micile plute galbene încercuind cei o mie de ochi ai năvodului strâns, așteptând.”

Ce mi-a plăcut: atmosfera, poveștile.

Ce nu mi-a plăcut: senzația pe care îți lasă după terminarea cărții.

Punctaj: 3/5

Date:
Titlu românesc: Legenda unei sinucideri
Tilu original: Legend of a sucidie
Autor: David Vann
Editura: Litera
Pagini: 272
Traducere: Justina Bandol
Comanda aici.
Coperta originală:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s